搜尋結果

搜尋「台灣」 的結果,共有 10 筆
  • 【三部台灣仔仔愛上港女的香港電視劇】

    【三部台灣仔仔愛上港女的香港電視劇】

    香港的免費電視台由兩間變四間,人看來看去都係那幾個。看厭左一模一樣的演員配搭,令香港人越來越唔鍾意香港的電視劇。搵外援似乎係一個吸引觀眾的辦法,近年,幾間電視台都嘗試搵台灣演員同香港人演情侶,希望製造新話題、新火花。你

  • 【限定發售搶破頭!港台人氣月餅大比拼】

    【限定發售搶破頭!港台人氣月餅大比拼】

    還有不到一個月就是八月十五中秋節,又是吃月餅的時候。醫生說四份之一個月餅已經一碗飯的熱量,但無論是口味超多的冰皮、煙韌的伍仁,還是傳統的雙黃白蓮蓉,怎麼都吃得停不下來。搶不到某間酒店的限量奶黃月,或是忘記去訂可愛的卡通月餅?可以去試試台灣的月餅,跟香港的很不一樣喔!

  • 【台灣五間IG爆紅又Fresh手搖飲品店】

    【台灣五間IG爆紅又Fresh手搖飲品店】

    雖然已經立秋,但個天似乎無降溫的打算,日日同陽光玩遊戲,最想就係買杯冰涼的手搖飲品解下熱,怕每日一杯不知原料成份又多糖的飲品,又肥又傷身?唔怕!以下呢幾間台灣IG超多人打卡的飲品店,主打新鮮,夠健康,除左好飲仲好影。

  • 【十個讓你愛上台灣的理由】

    【十個讓你愛上台灣的理由】

    越來越多香港人喜歡去台灣,多數都係被台灣既風土人情所吸引。台灣山脈連綿,天然資源豐富,景色變化萬千,一年365日都可以變化唔同既景色,又點會唔吸引人呢?唔想上山,仲可以落海,台灣四面環海,到邊度都可以輕易去到海邊嬉水欣賞海景。集合讓你愛上台灣的十個理由,你又覺得如何呢?

  • 【台灣宜蘭超享受溫泉、美食二日遊行程懶人包】

    【台灣宜蘭超享受溫泉、美食二日遊行程懶人包】

    連假即將到來,不知道該去哪玩嗎?滔客線上雜誌為大家安排宜蘭二日遊,泡湯、美食、景點通通一網打盡

  • 【台灣仿妝天后,百變沛莉 Peri教你化出女人的自信】

    【台灣仿妝天后,百變沛莉 Peri教你化出女人的自信】

    台灣仿妝天后,百變沛莉。Peri 在2011年就開始在部落格和YouTube上分享彩妝造型教學影片。她仿妝過的當紅人物有:鄭秀文、楊丞琳、千頌伊、 Angelababy、波多野結衣……等等。因為極高既相似度而被網友及新聞媒體瘋傳,更加被譽為「仿妝天后」、「美妝影后」,並有「百變沛莉」之稱。

  • 【台灣好味道:超大碗,勁可愛,消暑台式夏日冰品大集合!】

    【台灣好味道:超大碗,勁可愛,消暑台式夏日冰品大集合!】

    夏天唔經唔覺又黎到啦!夏日炎炎緊係要食涼冰冰既野啦!除左一般既冰沙、雪糕外,台灣的「冰」也是人氣之選啊!有充滿台灣傳統古早味的枝仔冰、超有創意可愛的怪物冰、超繽紛的水果冰,美味濃郁的豆冰,通通都在這。品嚐美味外還超適合打卡影相。小編帶你食遍台灣北、中、南的冰品,等你去到邊都可以隨時來一碗!

  • 【實況報導!美少女戰士25週年紀念快閃店殺到台灣啦!】

    【實況報導!美少女戰士25週年紀念快閃店殺到台灣啦!】

    我要代替月亮懲罰你!次次都係日本有主題活動、餐廳、快閃店等等,又或者香港有動漫節、玩具開倉等,令身在台灣既紛絲都羡慕妒忌恨啊!!不過今次終於黎到台灣啦!緊係要乍乍臨去朝聖啦!想要美少女戰士商品,唔洗再飛到日本啦! 7月1日開始,在台北華山1914文創園區樹前草區就係「美少女限定快閃店」所在地啦!

  • 【台灣輕旅行 :夕陽、海邊、貝殼沙灘,北海岸一日遊攻略!】

    【台灣輕旅行 :夕陽、海邊、貝殼沙灘,北海岸一日遊攻略!】

    台灣四面環海,不管走到南部、北部、中部還是東部,都有迷人既海邊可以玩玩沙踢踢水。今次小編要介紹的地方就係位於台灣的北海岸,台灣最北的鄉鎮─石門。

more