【隱身台灣外島,一生必看的世界美景:夢幻海洋藍眼淚星沙!】 | Taiwan | 細細粒

藍眼淚.jpg
台灣係香港人近年黎最愛既熱門旅遊地區之一,除左西門町、101大樓、十份、淡水、陽明山外,台灣仲有不少秘境讓人如痴如醉。
曾經被美國CNN選為「世界大自然奇景之一」的台灣馬祖「藍眼淚」,位於台灣海峽正北方,需要轉乘飛機到達。「藍眼淚」出現的旺季在每年既4月至9月間,雖然係旺季,但要影到佢地一啲都唔易,小編就讓大家先一睹為快欣賞這迷人的景色。

王敦濤.jpg
圖片來源:圖攝/王敦濤 連江縣攝影學會提供
「藍眼淚」之所以發光係由藻類同蟲類所組成,渦鞭毛藻、介形蟲、夜光藻係目前較多研究出來既結果,因為佢地含有螢光素,受到刺激或驚嚇時就會發出奇妙的藍光。


游奕坤.jpg
 圖片來源:圖攝/游奕坤(連江縣政府提供) 
傑瑞大叔.jpg
圖片來源:圖攝/傑瑞大叔 提供
根據專業攝影師提示,係藍眼淚作品的構圖上,「鐵堡」係一個絕佳既拍攝地點。但拍攝藍眼淚最好是在沒有光害的環境下進行拍攝,想影特別的景點就要特別注意安全!


岸邊.jpg
圖片來源:COPAW (kinhwa)
其實一般在岸邊就可以睇到藍眼淚。安全至上,都可以留係岸邊就好!


DORY咖提供.jpg
圖片來源:DORY咖提供   一般DC只能拍出如此作品
專業攝影師提示二:初次看藍眼神時可能會有一啲失望,海水冇想像中咁清、藍眼淚亦都冇咁藍。其實因為睇藍眼淚好多時要配合天時地理人和,無光害、現場幾乎是漆黑一片、而濕度和溫度都是重點!


圖6.jpg
圖片來源:《第三屆馬祖藍眼淚得獎作品》
專業攝影師提示三:網路上既夢幻超美照,都係靠厲害既相機同攝影師厲害既技術拍出來架!一般既手機同照相機係影唔出來的。但來探訪藍眼淚,眼睛就是最好既相機,將最美麗既景色記存心內,靜靜咁享受寧靜而魔幻的一晚。


星沙7.jpg
圖片來源:PINTEREST
在津沙沙灘的「星沙」,星沙和藍眼淚都能係因為受力刺激才會發光,但星沙是由介形蟲產生,亮度比藍眼淚高,在踏沙既時候記得輕踏就好,千奇唔好用力過度,破壞咁美妙的生態。


讓我們進入大師級拍攝的「藍眼淚之旅」:


交通資訊:
馬祖交通.jpg
圖片來源:馬祖藍眼淚粉絲頁

空航:立榮航空
海航:台馬之星(台馬輪) 

我要留言